Over mezelf

Een korte introductie van mezelf. Wie ik ben, wat ik doe, en waarom ik fotografeer.

Ik woon in Hellevoetsluis met mijn vrouw en zoontje. In 2004 heb ik aan de Hogeschool Rotterdam mijn diploma gehaald voor chemisch ingenieur, en werk sindsdien in de chemie. In mijn vrije tijd doe ik al jaren enthousiast fotograferen.

Ik ben het liefst buiten en in de natuur - al vanaf mijn kinderjaren voel ik me sterk door de natuur aangetrokken. Al sinds jonge leeftijd ben ik me daar ook voor gaan interesseren (chemie, geologie, biologie, natuurkunde, astronomie, etc.), en uiteindelijk heeft dit er ook toe geleid dat ik chemie als vak heb gekozen. En die interesse is altijd gebleven. Tot op de dag van vandaag graaf ik graag uit hoe de wereld om me heen werkt, "gewoon" omdat ik het heel graag wíl begrijpen. En daarnaast fotografeer ik, puur omdat ik dat geweldig vind, maar ook omdat ik de interesse in de wereld om me heen kan uitdrukken. Het is daarom een fijne creatieve tegenhanger voor mijn werk in de chemie - hier wordt creativiteit gedreven door rationele processen en techniek. De fotografie juist een intuïtief en subjectief proces is gebaseerd op gevoel en emotie.

Landschappen en details, van abstract en minimalistisch tot sfeerimpressies, de wereld buiten is geweldig. Daarbij geld wel; mits je hier op een eerlijke en verantwoordelijke manier van geniet. Stranden, duinen en bossen, maar ook platteland en heide, verder weg van menselijke invloeden. Maar ook dan is een stad vaak nog een leuk uitstapje, want ook architectuur en stedelijke landschappen trekken me. Grote voorkeur blijft rust en natuur, en daarom zal je me vooral op of in de omgeving van de Zuid-Hollandse en Zeeuwse eilanden vinden. De natuur is ook een belangrijk onderdeel van waar ik tot rust kom. Niet alleen de rust in de natuur zelf, maar vooral omdat ik volledig in mijn omgeving kan opgaan. En die rust is een veel terugkerend thema wat in mijn foto's terugkomt.

Niet alleen landschappen en natuur, maar ook mensen houden me bezig. Totaal anders, maar minstens zo dankbaar is het kwetsbaar opstellen van iemand, en is het geweldig om een persoonlijkheid succesvol te kunnen "vangen" op een foto. Af en toe een portret, maar al vaker heb ik bruiloften mogen vastleggen - ondanks de hectiek van zo'n dag is het prachtig om van zo dichtbij een geweldige gebeurtenis in het leven van twee mensen te mogen meemaken, en iets te kunnen afleveren waar ze met veel plezier op mogen blijven terugkijken.

Ik sluit dus niet graag iets uit, en sta open voor nieuwe dingen en ideeën, en probeer graag eens iets nieuws - ik zie mezelf dus niet strikt als alleen een natuur- of landschapsfotograaf, maar meer als "all-round". Als het maar goed aanvoelt, dat is voor mij eigenlijk de leidraad.

En dat doe ik allemaal zonder fotografische opleiding. Ooit heb ik dat wel kort overwogen, maar toch besloten dit niet te doen. Zo is het voor mij persoonlijk gebleven, en zonder sterke sturende invloeden die me hebben gevormd. Het meeste heb ik mezelf aangeleerd, wat tegenwoordig door de populariteit van fotografie (en de digitalisering ervan) wel heel erg makkelijk is. Ik heb het ook "digitaal" geleerd, en uiteindelijk overgestapt op een hybride manier van werken. Creatieve keuzes maak ik zelf, en zo hou ik dus alle touwtjes in eigen handen, en beslis ik zelf wat voor stijl en werk mij het beste ligt. Misschien dat ik juist daarom een andere manier van werken heb, met misschien een wat eigenwijze stijl.

Als persoon kan ik een gezellige en aanwezige vent zijn. Ik hou van een goed gesprek, lachen, mensen en genieten, ben soms een beetje impulsief, hou van verrassingen en van een uitdaging, én heb wat moeite stilzitten - mentaal en fysiek. Daar tegenover weet ik goed wat ik wil en wat ik mooi vind, en streef ik er automatisch naar om voor mijn gevoel het beste en mooiste te kunnen neerzetten. Hierbij is m'n gevoel leidend, kijk en analyseer ik alles om me heen, en ik denk letterlijk in plaatjes. Mijn hoofd is constant in beweging, en ik denk dat daar een belangrijke oorsprong ligt van mijn creativiteit. De fotografie is een belangrijke uitlaatklep geworden waar mijn hoofd z'n ding kan laten doen, en zijn energie in kwijt kan. Uiteindelijk houd dit me juist rustig, en blijf ik met beide benen op de grond.

_DSC4966
juni 2016, IJsland (Fláajökull)
error: Beschermde inhoud!
Scroll to Top